На 4 април 2021 г. съгласно календара на Арменската апостолическа

...
 На 4 април 2021 г. съгласно календара на Арменската апостолическа
Коментари Харесай

Арменците към Радев: Сменете датата на изборите

 

„ На 4 април 2021 година според календара на Арменската апостолическа Света черква ще се означи Възкресение Христово. Хиляди арменски фамилии в страната (дори и тези, където има смесени бракове) в този ден ще отдадат по отговарящ метод своята респект към Иисус Христос и неговата всеотдайност в името на спасението на хората. “

Това се споделя в публична позиция на Управителния съвет на Сдружение „ Арменска общественост – България “.

„ Предпочитаме да мислим, че изборът на неудачния ден е подбуден от непознаването на традициите на „ другите “ в България, а не е резултат на преднамерен избор, показващ неуважение на религиозните права на принадлежащите към други вероизповедания, разнообразни от българското православие “, споделят още те.

Ето какво се споделя в позицията им:

„ Арменците имат хилядолетна църковна история. През всички тези епохи от 301 година насам църковният календар на Арменската апостолическа Света черква не е претърпял съвсем никакви промени. И без значение пред какви тествания са били поставяни нашите предшественици, те не са спирали да почитат светлите Христови празници – по този начин, както повелява нашата традиция и както са ни завещали нашите предшественици. Така че и на този 4 април 2021 година арменската общественост в България, присъединявайки се към вярващия арменски свят, желае да отдаде респект към Христово Възкресение по отговарящ метод, а не да се втурва към урните и да мисли за политическите пристрастености и пристрастия. Това е ден, който би трябвало да бъде отдаден на Спасителя, не на политиците.

Това би трябвало да бъде ден, в който смирено скланяме глава пред жертвата на Божия наследник, а не да избираме бъдещите народни представители. Защото те идват и си отиват, само че нашата религия и привързаността ни към християнската традиция остават. Те са безконечни! И не на последно място – Великден е времето, в което нашите християнски фамилии, откакто са посетили храма, се събират в уютна фамилна среда, с цел да продължат празника, отдаден на тържеството на духа над тленното.

Ето за какво не бихме желали този свят ден да бъде засенчен или износен поради едно неразбирателство. И в случай че използваме по-мека дума, то е тъй като не бихме желали да употребим „ пренебрежение “, което сигурно почувствахме, научавайки за подписания декрет от президента на България и за избора на несъответствуваща дата.

Господин Президент, Вие бяхте посетител на Първопрестолния Ечмиадзин единствено преди три години и сме сигурни, че сте почувствали силата и смисъла, което има Църквата в живота на арменците, виждайки светините, които се пазят там – от късчето от Христовия кръст, през копието на Лонгин, до всичко останало свято, свидно за всеки арменец и непокътнато през вековете. Ние се гордеем с тях, гордеем се, че принадлежим на народ с вековна история и църковна традиция. И въпреки да живеем в изискванията на диаспора, в никакъв случай не сме спирали да означаваме своите празници, които образуват нашата еднаквост и ни съхраняват като арменци.

Бихме желали, както ние постоянно сме били лоялни български жители, зачитащи законите на България, която е нашата татковина, по този начин и към нас като представители на арменското малцинство да се демонстрира почитание и внимание към вярата, обичаите, културата, в това число и към църковния ни календар. Противното би означавало потъпкване на правата ни, вписани и в Конституцията, както и на духовните ни полезности.

Във връзка с горепосоченото се надяваме да преразгледате решението си за избор на дата за осъществяване на парламентарни избори и да се дефинира друга, съобразена с религиозните и всемирски традиции на всички български жители, имащи право на глас. “ 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР